Skip to content Skip to footer

UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM MERKEZİ

ŞİKÂYET SÜRECİ KILAVUZU

A. Kapsam

A.1) Bu Kurallar 7/11/2010 tarihli ve 27752 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Yönetmeliği (Yönetmelik) ve 21.08.2013 tarihli ve 28742 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnternet Alan Adları Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması Tebliği (Tebliğ) ile beraber kullanılacaktır.

B. Tanımlar ve Kısaltmalar

B.1) Yönetmelik ve Tebliğde yer alan tanımlar ve kısaltmalar bu Kılavuz için de geçerli olup hüküm bulunmayan hallerde diğer mevzuat hükümleri geçerlidir.

B.2) Tanımlar;

B.2-a) Merkez: BTİDER Uyuşmazlık Çözüm Merkezini,

B.2-b) Taraf: Şikâyet sürecinde yer alan şikâyetçi, Şikâyet edilen, Hakem, TRABİS, Kayıt Kuruluşu (KK) ve Merkezi,

B.2-c) Başvuru: Tebliğ kapsamında Merkeze yapılan şikâyeti,

B.2-d) Kılavuz: BTİDER Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Şikâyet Süreci Kılavuzunu,

B.2-e) Hakem Heyeti: Merkez bünyesinde yer alan üç hakemden oluşan heyeti

C. İletişim

C.1) Alan adı uyuşmazlıklarına ilişkin süreçlerde Merkez, taraflar, hakemler arasındaki iletişim,

C.1-a) Şikâyetçi, Şikâyet edilen ve TRABİS tarafından Merkeze bildirilen elektronik posta adresleri,

C.1-b) Merkez tarafından internet tabanlı kullanıma sunulan dosyalama ve yönetim sistemi aracılığı ile yapılır.

C.2) Taraflar tüm iletişimi Merkez aracılığı ile gerçekleştirir.

D. Şikâyet ve Eklerin Sunulması

D.1) Şikâyetler tüm ekleri de dahil olmak üzere Merkez’in “uyusmazlik.com.tr” adlı internet sitesi üzerinden aşağıdaki yöntemle yapılmalıdır.

 Şikâyet formu “basvuru.uyusmazlik.com.tr” adresinden çevrimiçi form olarak doldurulur. Başvuruya ilişkin ekler çevrimiçi form üzerinden yüklenir. Her bir ek için 25 MB boyut sınırı vardır ve forma eklenen ekler için toplam sınır 50 MB’yi aşamaz. Eklerin PDF, PNG, JPEG veya TIFF formatında olması gerekmektedir. Başvuruya ilişkin ödemenin, güvenli ödeme yöntemi ile yapılması halinde ödemeye dair herhangi bir belgenin ek olarak sunulması gerekmemektedir. Ancak ödemenin EFT/Havale olarak yapılması durumunda açıklama kısmına şikâyet başvuru numarası yazılmalıdır.

E. Şikâyet Bildirimi ve Cevap

E.1) Alan adı uyuşmazlığına dair şikâyetçi tarafından oluşturulan başvuru formu ile sürecin nasıl işleyeceğine dair bilgiler Merkez tarafından Şikâyet edilene TRABİS’e kayıtlı elektronik posta yolu ile iletilir. Şikâyete ilişkin tüm bilgi ve belgelere bu e-posta içerisinde yer alan link üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılarak erişilebilecektir.

E.2) Şikâyet edilen şikâyete dair cevabını “basvuru.uyusmazlik.com.tr” adresinden doğrudan çevrimiçi form olarak cevaplar. Cevaba ilişkin ekler çevrimiçi form üzerinden yüklenir. Her bir ek için 25 MB boyut sınırı vardır ve forma eklenen ekler için toplam sınır 50 MB’yi aşamaz. Eklerin PDF, PNG, JPEG veya TIFF formatında olması gerekmektedir. Şikâyet edilen tarafından Hakem heyeti seçimi nedeniyle ek ücret ödemesi gerektiği durumda güvenli ödeme yöntemi ile bu ücretin ödenmesi halinde ödemeye dair herhangi bir belgenin ek olarak sunulması gerekmemektedir. Ancak ödemenin EFT/Havale olarak yapılması durumunda açıklama kısmına şikâyet başvuru numarası yazılmalıdır.

F. Başvuru Uygunluk İncelemesi ve Ek Bilgi/Belge Talebi

F.1) Merkez Yönetmelik, Tebliğ ve Kılavuzda belirtilen başvuru şartlarında bir eksiklik tespit etmesi halinde şikâyetçiye eksikliğin giderilmesi için 5 gün süre verir. Eksikliklerin belirtilen süre içinde giderilmemesi halinde başvuru geçersiz sayılır.

F.2) Merkez tarafından doğrudan ya da hakem talebi üzerine taraflardan ek bilgi ya da belge talep edilmesi mümkündür. Taraflardan Merkez tarafından ek bilgi ya da belge talep edilmesi halinde taraflar formun eksiksiz doldurulduğundan bahisle bu talebi geri çeviremez. Talebin kabul ya da reddedilmesi nedeniyle doğacak sorumluluk ilgili tarafa aittir.

G. Hakem veya Hakem Heyeti Tercihi ve Atanması

G.1) Şikâyet ve cevap formlarında tarafların uyuşmazlığın tek hakemle çözülmesi konusunda mutabık kalmaları halinde hakem Merkez tarafından atanır.

G.2) Taraflardan birinin şikâyetin Hakem Heyeti tarafından çözümlenmesini istemesi halinde hakem heyeti Tebliğin 11. maddesi uyarınca teşekkül ettirilir.

H. Ücretler ve İade Gerektiren Haller

H.1) Merkeze ödenecek ücret UÇHS ve Hakem ücretlerinden oluşur. Merkezin internet sitesinde yayınlanan, Tebliğin 20. Maddesine dayanarak belirlenmiş güncel ücret tarifesi gereğince ödeme yapılır.

H.2) Hakem veya hakem heyetinin belirlenmesinden önce şikâyetçi ve şikâyet edilenin uzlaşması ya da şikâyetçinin şikâyetinden vazgeçmesi ile eksikliğin giderilmemesi nedeniyle başvurunun geçersiz sayılması durumunda hakem ücreti iade edilir. UÇHS ücretine ilişkin bir iade yapılmaz. Karar alınmadan önce şikâyetçi ve şikâyet edilenin aralarında anlaşarak uyuşmazlık çözüm sürecinin sona erdirilmesini talep etmeleri halinde süreç sonlandırılır ancak UÇHS’ye ve hakemlere ödenmiş ücretler iade edilmez.

H.3) Şikâyet edilen tarafından cevap formu ile şikâyetçinin talebinin kabul edilerek sürecin sonlandırılması halinde, hakem heyeti ücreti yatırılmış ise tek hakem ve UÇHS ücreti dışındaki kısım iade edilir.

I. Şikâyetin Şikâyet Edilen Tarafından Kabulü

I.1) Şikâyetçi edilenin, uyuşmazlık konusu alan adını iptal etmeyi veya Şikâyetçiye devretmeyi cevap formunda kabul etmesi halinde, şikâyet tek hakem ile sonuçlandırılır. Hakem Şikâyet edilenin kabulünü dikkate alarak bu doğrultuda kararını verir.

J. Değişiklikler ve Mevcut Uyuşmazlığa Etkisi

J.1) Merkez, Kılavuzda yer alan hükümleri mevzuat çerçevesinde istediği zaman tek taraflı olarak değiştirebilir.

J.2) Her başvuru, yapıldığı tarihte geçerli olan Kılavuz uyarınca değerlendirilir.